Tüp bebek yöntemi, toplumda doğum oranını desteklemek ve yükseltmek için en çok tercih edilen yardımcı üreme teknolojisinde kullanılan bir tekniktir. Tüp bebek tedavilerinin birçok farklı yönü olduğu gibi tedaviyi etkileyen birden fazla faktör dikkate alınarak tedavi sürdürülmektedir. Başarısız olma ihtimalinin her zaman olduğu tüp bebek tedavisinde sonuçları iyileştirmek için birçok araştırma ve geliştirme yapılmaktadır.
Tüp bebek tedavisinin sonuçlarını etkileyen başlıca faktörler:
- Yaş,
- Sperm kalitesi,
- Fertilizasyon oranı,
- Embriyo kalitesi,
- Transfer edilen embriyoların sıklığı,
- Endometriyal kalınlık ve
- Rahmin embriyoyu tutacak kadar sağlıklı olması olarak kabul edilmektedir.
Nadas tekniği rahim içi zarında bulunan özel gömülgenlik destekleme hücrelerini arttıran ve uyaran bir sıvının rahim içine verilerek, bağışıklık hücrelerinin arttırılması ve rahim zarının kalınlaştırılması ile tüp bebek tedavisinde başarı oranını arttıran bir yöntemdir.
Özellikle, üç veya daha tüp bebek denemesi olmuş ancak başarıya ulaşamamış kadın hastalar için önerilen bu yöntemle, başarılı gebelik oranı %17.50’den %40.91’e kadar çıkmaktadır.
Nadas Tekniği Uygulaması
Teknolojik gelişmelere rağmen, tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarında, endometriyal kavitenin yetersiz olmasının büyük bir yeri olduğu tespit edilmiştir. Bu sebeple, rahim içinin ve iç zarının doğru şekilde değerlendirilmesi önem arz etmektedir. Ultrasonografi, endometrial kaviteyi değerlendirmek için tek başına olmadığından bu değerlendirmelerde histerokopi tercih edilir.
Histereskopi, anestezi uygulanmadan kısa sürede ve birden fazla rahim problemini aynı seansta teşhis ve tedavi edebilmesi sebebi ile hem daha kolay hem de daha acısız muayene fırsatı sunan bir rahim içi muayene yöntemidir.Nadas tekniği kullanılmadan önce bilinmesi gereken tüm rahim içi detayları bu yöntem sayesinde öğrenilebilmektedir.
Rahim içi muayenesi tamamlandıktan sonra, oluşturulan embriyolar dondurulmakta, sonraki ay hastanın rahmine küçük kesiler atılarak, içerisinde rahmi destekleme hücrelerinin sayısını arttıran özel bir sıvı verilmektedir. Bu işlem sonrasında rahim, embriyo transferine hazır hale gelene kadar nadasa bırakılmaktadır.
İsmini de bu yöntemden alan nadas tekniği uygulaması sayesinde, rahim içi zarının kalınlaşarak, embriyoyu tutacak kadar sağlıklı hale gelmesini sağlanmaktadır.
Rahim yeterli sağlamlığa ulaştığında ise, dondurulan embriyolar çözdürülerek, ana rahmine transfer edilmektedir.
İşlem, toplamda 10-15 dakika sürmekte, anestezi uygulanmadan tamamlanabilmektedir.
Nadas Tekniği Başarılı mı?
Dünya üzerinde kadın nüfusunun %22’sinde sebebi bilinmeyen kısırlık olduğu bilinmektedir. Bu durumlarda, çoğunlukla, başarı oranı en yüksek olan tüp bebek tedavisi tercih edilmektedir. Ancak, ilerleyen yaş ve farklı faktörlerden dolayı tüp bebek tedavisinde başarı sağlanamaması mümkündür.
Nadas tekniği, embriyonun tutunabilmesi ve gelişebilmesi için gereken rahim içi zarı kalınlığını arttırması ve daha sağlıklı bir rahim içi oluşmasına yardımcı olması sebebi ile tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarının önüne geçmektedir.
Tüp bebek tedavisinde uzman kadromuzla, birden fazla kere tüp bebek başarısızlığı olan kadınlar için %41’e varan başarı oranına ulaşmış bulunuyoruz.