Depresyon ve anksiyetenin hormonal, nöroendokrin veya immünolojik işleyişi olumsuz etkileyerek kötü tüp bebek tedavisi sonuçlarına yol açabileceği varsayılmakta, psikolojik sorun yaşamanın tüp bebek tedavisi sonucu üzerindeki etkisi endişe konusu olmaya devam etmektedir.
Tüp bebek tedavisi yaptırmak, duygusal ve fiziksel olarak yorucu bir süreç olabilir. Araştırma bulguları, çiftlerin tüp bebek programlarına devam ederken genellikle psikolojik olarak iyi durumda olduklarını gösterse de tüp bebek sürecinde depresyon ve anksiyetegörülebilmektedir. Bu gibi olumsuz durumlar, tedavi sonucunda hamilelik elde edilse dahi düşük ihtimalini yükseltecektir.
Bu durum, %100 kesin kanıtlar bulunmuş olmasa da tüp bebek tedavisinde psikolojinin önemi olduğunu göstermekte, tedavi sonrasında başarı oranının yükselmesi için, çiftlerin ruhsal durumlarına dikkat etmeleri tavsiye edilmektedir.
Tüp Bebek Tedavisinde Psikolojik Destek Alınması
Hayat sürekli karşımıza farklı sürprizler çıkarmakta, planlananlar ile olanlar arasında dağlar kadar fark oluşturmaktadır. Beklentimiz dışında gelişen olaylar ve durumlar, psikolojik ve fiziksel travmalar yaratabilmektedir. Bu gibi durumlar, tüp bebek tedavisi öncesinde, esnasında hatta tedavi bitiminde özellikle annenin psikolojik durumunu etkileyerek, tedavi sonucunda değişikliğe sebep olabilmektedir.
Birçok uzman, tüp bebek tedavisinde psikolojinin etkisi olduğunu kabul ederek, yepyeni bir sayfa açacağınız bu zamanda doğru bir psikolojik destek alınmasının herkes için en iyisi olacağını bildirmektedir.
Tüp bebek tedavisinde psikolojik destek çocuk sahibi olmak isteyen ancak belirli sebeplerden dolayı olamayan çiftlere de verilmekte, tedavi sürecinde;
Tüp bebek tedavisi gören kişi psikolojik destek ya da gevşeme teknikleri ile olumsuz süreçleri nasıl kontrol altına alabileceğini öğrenerek, başarılı gebelik ihtimalini arttırabilir. Kişinin kaygı ya da depresyonla baş edemediği durumlarda psikiyatrist ya da kadın doğum uzmanı önerisiyle antidepresanlar kullanılabilir.
Tüp bebek tedavisinin iki kişilik bir tedavi olduğu unutulmamalıdır. Eşlerin bu süreçte olumsuz durumlar yaşamaları hem tedavi sonucunu hem de birlikteliklerini etkileyeceğinden, psikolojik destek alarak tüm süreci sorunsuz atlatabilirler.
Psikolojik Destek Tüp Bebek Başarısını Arttırır mı?
Günümüzde hem eşlerin hem de çocukların sağlıklı bir ortamda yaşamaları için psikolojik destek şart haline gelmiştir. Tüp bebek tedavisi sürecinde birçok çift değersizlik ve tükenmişlik duyguları yaşayabilmektedir. Bu durum, olumsuz tutum ve davranışların yanı sıra psikolojik rahatsızlıklara da neden olmaktadır.
Tedavi sürecinde çiftlerin birbirini anlaması, birbirini dinlemesi ve uyumlu hareket etmesi çok önemlidir. Psikolojik destek almanız halinde tedavi süreci daha sağlıklı olacağından tedavinin başarı oranı artacaktır. Olumlu davranış ve düşünceler hamile kalmayı kolaylaştıracaktır.
Doğru bir tüp bebek tedavisi ile başarılı hamilelik ve sağlıklı bir aileye kavuşma ihtimaliniz artacaktır. Kliniğimizde yeni anne adaylarına tüp bebek tedavisinde psikolojinin önemi bilgisi verilmekte, tüm süreçte bu yönde destek sağlanmaktadır.