Gebelik Aşısı Nedir?
Tüp bebek tedavileri normal yollarla bebek sahibi olamayan çiftlerin günümüzde en büyük umududur. Tüp bebek tedavilerinde ilk günden bu yana büyük değişim ve gelişim kaydedilmiş, her geçen gün de yeni teknolojiler, yeni uygulamalar ile hem tüp bebek tedavilerinin başarı oranı arttırılmaya hem de süreç daha kolay yönetilmeye çalışılmaktadır. Bu noktada karşımıza çıkanlardan birisi de gebelik aşısı olmaktadır.
Gebelik aşısı tüp bebek tedavilerinde son gelişen teknolojilerden birisidir. Aşı ile anne rahminin gebeliği daha rahat kabul etmesine yardımcı olunmaktadır. Bu işlemle embriyonun transferinden önce rahim canlandırılmakta, gebeliğe hazır hale getirilmektedir. Embriyonun tutunma şansı yükseltilmektedir.
Tüp bebek tedavilerinde en önemli bölüm yumurtayla spermin en iyi şartlarda döllenebilmesine yardımcı olmaktır. Oluşan embriyolar bazen çok kaliteli de olsa hamilelik meydana gelmeyebilir. Nedeni embriyonun rahmin içine yerleşirken rahim içi zarda yaşadığı bir sorundur. Rahim içi zarının embriyonun yerleşmesine ve gelişmesine destek olabilecek faktörler eksik olabilmektedir. Mesela yapışıklıklar, kanlanmalar, iltihaplar embriyo kaliteli de olsa gebe kalmayı engelleyebilmektedir. Bütün bunlar da hamilelik oluşmamasına ya da oluşan hamileliğin düşükle sonlanmasına neden olabilmektedir. Gebelik aşısı ile bunun üstesinden gelinmeye çalışılmaktadır.
Gebelik Aşısı Kimlere Uygulanır?
Gebelik aşısı uygulanabilecek kişilerin çeşitli özelliklere sahip olması gerekir. Uzman doktor kontrolünde ve muayenesi sonucunda gebelik aşısı uygulanacak kişiler belirlenir. Bu aşı günümüzde şu kişilere uygulanabilmektedir:
- 37 yaş ve üzerinde gebe kalmak isteyen kadınlarda,
- Polikistik over sendromu olan hastalarda,
- Endometriozis (çikolata kisti) olan hastalarda,
- Rahim içi zarında kan dolaşımı az olan, pıhtılaşma sorunu yaşayan hastalarda,
- İki ve daha fazla embriyo transferi yapılmasına rağmen gebelik oluşmamış hastalarda,
- Daha önce tekrarlayan başarısız gebelik yaşamış hastalarda.
Bütün bu durumlarda gebelik aşısı uygulanarak gebelik oranı arttırılabilir.
Gebelik Aşısı Nasıl Uygulanır?
Gebelik aşısı için ilk olarak rahim içi tabakası incelenir. Çeşitli testlerle gebelikle alakalı bir sorun olup olmadığı araştırılır. Normal tüp bebek tedavisine kadın adet gördükten sonra geçilir. Gebelik aşısına karar verildikten sonra tüp bebek tedavisi aşamalarından olan yumurta toplama gününde kadından kan alımı gerçekleştirilir.
Kadından alınan kan laboratuvara gönderilerek özel işlem uygulanır. Bu esnada kanda yer alan monosit adı verilen hücreler ayrılır. Kültür vasatlarına alınıp çoğaltılır. Kültür ortamına ayrıca beyinden salgılanan Kortikotropin Saldırıcı Hormon yani CRH ilavesi yapılır. Bu sayede hormon yardımıyla gelişmekte olan hücreler uyarılarak rahim içindeki zarın gömülgenliğini arttıran hormonların üretilmesine yardımcı olunmaya çalışılır. Hormonları barındıran sıvılar embriyo transferinden önce rahime verilir ve rahim ağzı embriyo transferine uygun hale getirilir.
Araştırmalarda gebelik aşısı geçmişte tekrarlanan kaliteli embriyo transferlerinde gebelik oranını yüzde 40 arttırmaktadır. Düşük oranını da yüzde 30 azaltmaktadır. Hangi vakalarda uygulanacağına ise uzman hekimler karar vermelidir. Merkezimizde gerekli bütün tedaviler başarıyla gerçekleştirilmektedir.