Aşılama Nedir?
Sperm parametrelerinde hafif bozuklukla birlikte olan erkek infertilitesi, nedeni açıklanamayan infertilite ve 1.-2. evre endometriozis gibi infertilite olgularında uygulanan aşılama tedavisinde, alınan spermler yıkanıp hareketli olanları konsantre edildikten sonra yumurtlamanın olduğu gün rahim içine yerleştirilir. Burada amaç, bir veya tercihen 2-3 yumurta geliştirip, çatlatma iğnesi vurulduktan sonra, bu yumurtaların fallop tüplerinde olabildiğince çok spermle karşılaşmalarını sağlamaktır. Bu şekilde gebelik şansı arttırılmaya çalışılır.
İleri Yaştaki Kadınlarda Aşılama Mümkün Müdür?
İleri kadın yaşı (38 üzeri), uzun infertilite süresi (7-8 yıl ve üzeri), düşük over rezervi durumlarında gebelik başarısı çok düşük olacağından aşılama ile zaman kaybedilmeyip, tüp bebek uygulanması daha doğru olacaktır. Yumurta ve spermin birleşmesi tüplerde gerçekleşeceğinden, en az bir tüpün açık olduğunun HSG filmi veya laparoskopi ile gösterilmesi aşılama öncesi gereklidir.
Aşılama Nasıl Yapılır?
Aşılama yapılacak kadında önce hap (klomen, serofen) veya iğne (gonal-f, puregon, menogon, merional) ile yumurtalıklar uyarılır. Burada amaç birden fazla yumurta elde etmektir. Ancak dörtten fazla folikül (yumurta içeren sıvı dolu kesecikler) oluştuğunda çoğul gebelik için çift bilgilendirilmeli ve o ay için tedavi iptali düşünülmeli yada tedavi tüp bebeğe çevrilmelidir. Yumurta büyüme aşamasından sonra çatlatma iğnesi (pregnyl, ovitrel) vurulur ve iğneden ortalama 36 saat sonra yıkanmış, konsantre edilmiş spermler yumuşak bir kateterle rahim içine enjekte edilir. İşlem basit ve ağrısızdır.
Aşılama Yapılan Kadınlarda Gebelik Oranı Nedir?
Kısa bir dinlenme sonrası eve gönderilen çift, en optimal şartlarda bile ortalama %15 kadar gebelik şansları olduğu konusunda bilgilendirilmelidir. Bu oran kadın yaşı, infertilite süresi, erkekte sperm probleminin varlığı ve şiddeti, tüplerin açık ve fonksiyonunun normal olması gibi faktörlere bağlıdır. Aşılama en fazla 3-4 kez yapılmalı, gebelik olmazsa tüp bebek uygulanmalıdır. Özellikle kadın yaşı 38 üzerinde, over rezervi düşük veya hareketli sperm sayısı 5 milyon/ml altında olduğunda tüp bebek uygulaması önerilmelidir.