Azospermi Nedir?
Menide hiç sperm olmaması anlamına gelen azospermi, infertilite problemi olan erkeklerin ortalama %15’inde görülür. Bu tanıyı koymak için mutlaka en az 2 sperm örneğinin santrifüj edilerek incelenmesi gerekir. Direkt bakıda azospermi gibi görülen olgularda, santrifüj sonrası çökeltide tek tük bile olsa sperm bulunabilir ve bunlar kullanılarak mikroinjeksiyon yapılabilir. Dolayısıyla gereksiz Testiküler Sperm Ekstraksiyonu (TESE) operasyonu yapılmamış olur.
Azospermi’nin Türleri Nelerdir?
Azospermi, testis sonrası sperm kanallarının tıkalı yada açık olmasına göre 2 gruba ayrılır. Kanallar kapalı olduğunda (%40), sperm üretimi olmasına rağmen ejakulatta sperm olamaz. Doğuştan ve sonradan cerrahi komplikasyonu yada travma nedeniyle oluşabilir. Kanallar açık olduğunda azospermi varsa, bu testis yetmezliğidir. Sperm üretimi, testis kusuru yada hormon eksikliği nedeniyle gerçekleşmemektedir
Azospermi varlığında, erkeğin hormon testleri ve kromozomal analizi yapılmalıdır. Bu grupta kromozom bozukuluğu oranı %15 tir. En sık Klinefelter Sendromu tespit edilir.
Azospermi Tedavisi Nasıl Olur?
Azospermi durumunda cerrahi yöntemlerle sperm elde etmeye çalışılır. Bu yöntemler PESA – TESA ve TESE yöntemleridir. PESA (Perkütan Epididimal Sperm Aspirasyonu) da, epididim bölgesinden ince bir iğne ile sperm çekilmeye çalışılır. Tıkalı tip (obstrüktif) azospermide uygulanır. TESA (Testiküler Sperm Aspirasyonu) nda ise testis cildi kesilmeden yine iğne ile sperm çekilmeye çalışılır. PESA ve TESA da testis açılmadan sperm elde edilmediğinde TESE operasyonu yapılır. Mikroskop altında testis cildi ve kılıfı açılarak, sperm elde etme olasılığı en yüksek olan bölgelerden küçük parçalar alınıp, laboratuarda sperm aranır. İşlem lokal anestezi ile kolayca yapılabilir. Genel anestezi uygulaması da mümkündür. Kliniğimizde kolayca yapılabilen ve aynı gün eve gidilmesinde sakınca olmayan bir yöntemdir. TESE ile sperm bulunduğunda hemen kullanılabilmesi için, kadın hastamızı da yumurtalık uyarıcı tedavi ile yumurta toplama aşamasına getirmiş oluyoruz. MikroTESE yönteminde, çok küçük örnekler alındığından ve sperm bulunduğunda işleme son verildiğinden testislere verilen hasar ve doku kaybı çok az olmaktadır. Bu yöntemle ortalama %50 olguda sperm elde edilebilmektedir.
Mikro TESE sonrası hastalar narkozun etkisi geçinceye kadar gözlenir ve sonra eve gönderilirler. Evde sürekli yatak istirahati gerekmez ancak ameliyat sonrası iki üç gün normal aktivasyonu azaltmaları önerilir. Ameliyatttan 48 saat sonra pansumanın yapılması gerekir. Operasyon sonrası 3. gün duş alınabilir, dikişler kendiliğinden yaklaşık bir haftada eriyeceğinden dikiş almaya gerek yoktur. Operasyon sonrası hastaların 10-15 gün sıkı külot kullanmaları önerilir. Ağır bedensel aktivite ve cinsel ilişkinin 15 gün kadar yapılmaması önerilir.