İNFERTİLİTE VE TÜP BEBEK
Bir yıl gebeliği önleyici herhangi bir korunma yöntemi uygulanmaksızın düzenli ve sürekli cinsel ilişkiye rağmen gebelik elde edilmemesi infertilite yani kısırlık olarak adlandırılmaktadır.
İnfertilite görülme sıklığı toplumlar arasında büyük farklılıklar göstermez, tüm dünyada çiftlerin yaklaşık yüzde onbeşi infertilite nedeni ile bir infertilite uzmanına başvurmak zorunda kalmaktadır.
Bazı durumlarda infertiliteden şüphelenmek ve durumu açıklığa kavuşturmak için bir yılın geçmesi beklenmeden bir merkeze başvurmak gerekir;
Belli başlı infertilite nedenleri şöyledir:
Rahimde tutunmanın ve fetal gelişimin aksaması üreme hücrelerinin birleşmelerinin zorlaşması veya engellenmesinin ana nedeni bu hücrelerin üretimlerinin erkek ve kadınlarda sağlıklı olarak gerçekleştirilememesidir. Birleşme gerçekleşmesine rağmen rahimde tutunmanın engellenmesi ise bağışıklık veya genetik kökenli olabilmektedir. Peki hangi nedenler üreme hücrelerinin oluşumunu etkiler, hangi nedenler gebeliğin doğuma ulaşmasını engeller.
İşlev ve yapı bozukluklarının temelinde varolan, “Gerçek İnfertilite Nedenleri” yedi ana başlık altında toplanmaktadır.
Yukarıdaki bahsedilen temel infertilite nedenleri kadında ve erkekte kendini farklı sonuçlarla göstermektedir. Örneğin;
İnfertilite nedenine yönelik testler ve incelemeler 2 grupta toplanabilir.
TEMEL İNCELEMELER
Anne adayına ait temel incelemeler:
Eğer; ilk kez infertilite tedavisi görecekseniz, NOVA’da sizin için aşağıdaki yol izlenir;
Baba adayına ait temel incelemeler:
Size yapılması gereken esas inceleme, sperm analizidir. Sperm analizinin en doğru sonucu verebilmesi için merkezimize, 2 ile 7 günlük bir cinsel perhiz ile gelmenizde fayda vardır. Vereceğiniz sperm hücreleri, laboratuarda, mikroskop altında incelenir. Yapılan sperm analizi sonucunda spermlerinizin sayısı, hareketliliği ve yapısal/şekilsel özellikleri tespit edilmiş olur. Bu testin sonucunu, örnek verildikten yaklaşık 3 saat sonra alabilirsiniz.
Baba adayına ait detaylı incelemeler
Baba adayından kaynaklanan infertilite şüphesi olduğunda ve doktorlarımızın gerekli görmesi halinde daha detaylı uygulamalar ve tetkikler yapılabilir.
TEDAVİ YÖNTEMLERİ
İnfertilite tedavisinde uygulanan tedavi programları, en basitinden, en gelişmişine doğru sıralanmıştır. Sizin hangi tedaviyi almanız gerektiğine, doktorunuz gebeliğe engel olan faktörü değerlendirerek karar verecektir.
Klasik Tedavi Yöntemlerini 3 ana grupta toplayabiliriz.
Anne adayına yumurtlamayı uyaracak ilaçlar, ağızdan alacağı haplar veya iğne şeklinde (enjeksiyon) verilir. Böylece yumurtalıkların uyarılması ve yumurtlamanın gerçekleşmesi sağlanır.
Kimlere Uygulanır?
Anne adayının düzensiz yumurtlamasına bağlı oluşan infertilitenin tedavisinde uygulanır. Bu tedavi hafif yumurtlama bozukluklarında ve spermler istenen kalitede olduğunda uygulanır.
Baba adayının verdiği spermler, laboratuvar ortamında özel bazı serumlarla ayrıştırılır. Ardından, ölü hücre artıklarından ve kalitesiz (şekli bozuk, hareketsiz) spermlerden arındırılarak, sağlıklı ve konsantre hale getirilir. Genellikle anne adayına da yumurtlama arttırıcı tedavi uygulanır. Yumurtlama olduktan sonra ince ve yumuşak özel bir enjektörle baba adayının spermleri rahim iç boşluğuna verilir. Üç kere tekrarlanan aşılama uygulamasından sonra, sonuç alınamadı ise daha ileri tedavi yöntemlerine geçilir. Gebelik şansı, %10-15’tir.
Kimlere Uygulanır?
Aşılama daha çok rahim ağzına ait problemlerin bulunduğu, sperm sayısında ve hareketliliğinde hafif bozuklukların olduğu veya anne- baba adayına ait hiçbir sorun bulunamadığı, açıklanamayan infertilite durumlarında uygulanmaktadır.
DETAYLI İNCELEMELER
Anne adayına ait detaylı incelemeler
Anne adayından kaynaklanan infertilite şüphesi olduğunda, doktorlarımızın gerekli görmesi halinde daha detaylı uygulamalar ve tetkikler yapılabilir.
Yumurtalıkların uyarılması ve yumurta gelişiminin takibi; Tüp bebek tedavisinin başarısı anne adayının yumurtalıklarında çok sayıda ve kaliteli yumurta üretilmesine bağlıdır. Bu amaçla, yumurtalıklar, yumurta gelişimini uyaran ilaçlar ile uyarılır. Bu ilaçlar cilt altına veya kas içine yapılan iğnelerdir. Yumurtalıkların bu ilaçlar ile uyarılması yaklaşık 10 gün sürer. Bu süreç içerisinde yumurta gelişiminin takibi için anne adayı ultrasonografi eşliğinde birkaç kez kontrol edilir. Gerekli görülürse kandan, hormon düzeylerine bakılıp ilaçların doz ayarlaması yapılır.