Zor ve maliyetli bir tedavi olması yanında, bireysel ve toplumsal baskının getirdiği bir büyük beklenti ile başlanılan tüp bebek uygulaması gebelikle sonuçlanmadığında, öncelikle çifti olası nedenler konusunda bilgilendirip sonraki uygulamalar öncesi bazı incelemeler yapılması uygun olacaktır. İyi kalitede embryo tranfer edilmesine rağmen 3 ve üzerinde tüp bebek uygulamasının gebelikle sonuçlanmaması IVF başarısızlığı olarak değerlendirilir.
Bu durumda rahim içinde tutunmayı engelleyebilecek polip, yapışıklık, perde gibi durumların araştırılması için histeroskopi, hem tanı hem tedavi amacıyla yapılabilir. Ultrasonografik olarak gözlenen ve rahim filmi (HSG) ile teyid edilmiş hidrosalpinks (tüplerde sıvı olması durumu) varlığında bunun laparoskopi ile çıkarılması başarıyı arttırmada etkinliği kanıtlanmış bir tedavi yöntemidir. Rahim içine baskı yapan veya böyle olmadığı halde 4-5 cm’den büyük boyutta myom saptanması durumunda, bunun uygun bir yöntemle çıkarılması önerilebilir. Bunların dışında kadın-erkek kromozomal testlerin yapılması önerilir.
Tüp bebek başarısı, çok yüksek oranda embryo kalitesine, iyi kalitede embryo da yumurta ve spermin kaliteli olmasına bağlıdır. Yumurta kalitesi herkeste aynı olmamaktadır. Yumurtalıkları uyarma tedavisinin kişiye en uygun protokol ve ilaç dozuyla yapılması yumurta kalitesine bir oranda etkili olacaktır. İyi kalitede embryo transferi sonrası gebelik için en önemli 2. etken implantasyon (tutunma) yeteneğidir. Endometriumun (rahim zarı) kalınlığı, daha da önemlisi tutunmayı arttıran maddelerin ve zararlı olabilecek immünolojik etkenlerin oranı çok önemlidir. Transfer sonrası embryo ile endometrium ilişkisi kompleks bir süreç olup, bu süreçte etkili faktörlerin uyumu tutunmayı sağlayacak önemli etkenlerdir.