+90 312 220 40 20+90 544 220 40 24Çukurambar Mh. 1425. Caddesi (41. Cd.) No:26/B Çankaya/Ankara

Tüp Bebekte Cinsiyet Seçilir Mi?

31 Mayıs 2023
tup-bebekte-cinsiyet-secilir-mi-1200x800.jpg

Tüp bebekte cinsiyet seçilir mi sorusuna; evet, preimplantasyon genetik tanıyla tüp bebek uygulamasında cinsiyet seçimine olanak tanır. Fakat herhangi bir tıbbi neden olmadan tüp bebek yöntemiyle bebeğin cinsiyetini seçmek yasal ve etik olarak mümkün değildir. Tüp bebek tedavisinde bebeğin cinsiyetinin belirlenmesi hala daha tartışmaları devam ediyor. Bu tartışmalar bir tarafa bebeğin cinsiyetinin belirlenmesi mümkündür. PGT olarak bilinen yöntem ile bebeğin cinsiyeti belirlenebiliyor. Ancak bazı belirli koşulların mevcut olması gerekir. Bu PGT yöntemi genel anlamda genetik ayıklama tekniğidir. Embriyonal dönem olarak adlandırılan süreçte döllenmiş olan yumurta anne karnına konmadan önce bebeğin cinsiyeti belirleniyor. Bu yöntem ile ailelerin bebeklerinin cinsiyetini seçmede imkân tanıyor ve dünyadaki birçok ülkede uygulanıyor. Ayrıca PGT tekniği tüp bebek tedavisinde genetik bozukluğu olan embriyoları belirlemek ve ayıklamak için kullanılıyor. Fakat bebeğin cinsiyetini belirlemekte yüzde 99 gibi bir oranda başarılı sonuçlanabiliyor.

Bebeğin Cinsiyeti Nasıl Belirlenir?

Tüp bebek prosedürüne göre kadın ve erkeğin vücutlarında oluşturulan yumurta ve spermlerin en kalitelisini uygulamaya sokmaktır. Yapılan birçok araştırmalara ve uygulamalar ile bebeğin cinsiyetinin belirlenmesi bu süreçte eklenebilmektedir. Bu yöntem günümüzde son derece popülerlik kazanmıştır. Babadan alınan spermin incelenmesinin ardından yapılacak olan ayrıştırma ve incelemelerle spermin kromozom dağılımı görülebilir. Bu ise bebeğin olası hangi cinsiyete dahil olacağı gösterilebilmektedir. Gerekli durumlarda ilaç ile de desteklenebilmektedir. Yumurta ve sperm dışarıda birleştirilerek embriyo oluşturulur ve oluşan bu embriyodan biyopsi yapılarak cinsiyet belirlenir. Sonrasında ise gebelik dönemi başlatılır.

Tüp Bebekte Cinsiyet Seçimi Yasal Mıdır?

Ülkemizde tüp bebek tedavisinde bebeğin cinsiyetini seçmek yasalara aykırı bir durumdur. Sadece tek bir istisnai durumda doktor raporunun olması ile bebeğin cinsiyetinin seçilmesine olanak tanınır. Bu ise genetik aktarımı yapılabilen hastaların bazılarının sadece kız veya sadece erkek bebeklere geçiyor olmasıdır. Anne ya da babada bu durum söz konusu ise anomali veya kromozomal aktarımın belirli bir cinsiyete geçtiği için özel izinler ile bebeğin cinsiyetinin seçilmesine izin verilebilmektedir. Dünyadaki birçok ülke çeşitli koşullar altında yasal olarak bebeğin cinsiyeti seçilebiliyor. Bu durumda PGT ile bebeğin cinsiyeti seçilmesindeki koşulları şu şekilde sıralayabiliriz:

Kadın 40 yaşını aşmış ise
Ailenin anomaliye sahip çocuğunun olması durumunda
Kadın ya da erkeğin herhangi bir genetik hastalığının olması halinde
Devamlı olarak tekrarlanan düşü halinde
Amniyosentez korkusu olan kadınlarda ve 35 üstü yaşlarda olmak kaydıyla
Engelli bebek riskinin yüksek olması durumunda
Bebeğin cinsiyetinde genetik bozuklukların olması halinde
Genetik olarak bebeğe aktarılacak olan kromozomal bozukluğu olan kişilerde.

Bazı ülkelerde ise daha hafif koşullar bulunabilmektedir. Ancak ülkemizde bebeğin cinsiyetinin belirlenmesi durumu yasaktır. Yabancı bazı ülkelerde bu durum destekleniyor ve teşvik edilen bir işlemdir.

novaart-logo-disi

NOVAART TÜP BEBEK MERKEZİ olarak, ”yeni bir hayat” sloganıyla yola çıktık. Mesleki hayatlarını infertilite-tüp bebek konusuna adamış olan uzman hekim kadromuzla, sizleri en büyük hayalinize kavuşturmak için, en son teknolojik gelişmeleri kullanarak, size özel tedavi programlarını uygulamak ve mutluluğunuzu paylaşmak istiyoruz.

NovaArt Tüp Bebek © 2021 Tüm Hakları Saklıdır