Tüp bebek tedavisinde dünyada yaşanan gelişmelere paralel olarak Türkiye’de de ileri teknolojik yöntemler kullanılmaktadır. Bu yöntemlerden birisi de DNA kalitesi ve fizyolojik olarak en iyi durumdaki spermlerin seçilmesi için geliştirilen “Mikro-Akışkan Çip Teknolojisi” dir. Bu teknik tüp bebek tedavisinde çok önemli bir gelişmedir.
Bu yöntem tüp bebek merkezimizde uygulanmaya başlanmıştır. Araştırmalar sonucunda bu teknolojinin kullanılmasıyla birlikte, elde edilen gebelik oranlarında belirgin bir yükselme olduğu bildirilmektedir.
Doğal gebeliklerde sperm hücreleri kadın genital organlarındaki ince mukozal mikro kanalları kullanarak yumurta hücresine ulaşmaktadır. Chip yönteminde ise bu doğal mikro çevre taklit edilerek sürekli akıma bağlı olarak kurgulanmıştır.
Günümüzde kullanılan sperm yıkama, yüzdürme, gradient gibi yöntemlerdeki santrifüjleme, vortex ya da pipetleme gibi fiziksel olarak canlı hücreye zarar verebilecek basamaklar bu yöntemde kullanılmamaktadır. Bu fiziksel işlemler aynı zamanda oksidatif stres oluşumuna neden olmaktadır. Oksidatif stresin ise sağlıklı spermlerde DNA fragmantasyonuna sebep olduğu bilimsel çalışmalarda gösterilmiştir. Bu hasarlı DNA ‘ya sahip sperm hücreleri başarısız IVF ve IUI uygulamalarına sebep olmaktadır.
Mikro-Akışkan Çip Teknolojisi ile tüm bu sağlıklı hücrelere zarar verebilecek teknikler kullanılmadan, morfolojik, genetik ve fizyolojik olarak daha iyi durumdaki spermlerin diğer ölü, olgunlaşmamış ve düşük kaliteli sperm hücrelerinden ayıklanarak tüp bebek tedavisinde kullanılmaktadır.