+90 312 220 40 20+90 544 220 40 24Çukurambar Mh. 1425. Caddesi (41. Cd.) No:26/B Çankaya/Ankara

Yumurta Toplama İşleminde Komplikasyonlar Nelerdir?

1 Aralık 2022
gynecologist-talking-to-patient-at-office-2022-09-01-02-10-49-utc-1200x800.jpg

Yumurta toplama işleminde komplikasyonlar son derece düşüktür. Hatta gelişen teknoloji ve bilimsel çalışmalarla sıfıra yakındır. Bununa birlikte yumurta toplama işlemi sırasında ve sonrasında karşılaşılan birtakım komplikasyonlar da olabilmektedir.

En sık rastlanılan komplikasyon vajen duvarında iğnenin girdiği yerde yaşanabilecek kanamadır. Bu kanama her zaman basit tamponaj ile kontrol edilebilmektedir. Enfeksiyon oranı da ihmal edilebilecek seviyededir. Çikolata kistleri endometriozis) olan olgularda yumurta toplanırken çikolata kistlerinden uzak durulmaya çalışılsa da bazen folikülün yerleşiminden kaynaklı çikolata kistlerine maruz kalınabilmektedir. Bu da nadiren enfeksiyon riskini yükseltebilmektedir.

Enfeksiyon oluşması, OHSS, karın ağrısı, kanama ve anesteziye bağlı oluşabilecek yumurta toplama işleminde komplikasyonlar işlemi gerçekleştiren doktorun mesleki yeterliliği ve verdiği antibiyotik benzeri ilaçlarla en aza indirilmektedir.

Yumurta Toplama İşleminden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yumurta toplama işleminde komplikasyonlar işlem sırasında yapılanlar kadar işlem sonrası ile de alakalıdır. Yumurta toplama sonrasında hastada herhangi bir ağrı, sızı gibi anormal durumlar yoksa bir saat kadar sonra hasta taburcu edilebilir. O gün evde istirahat etmelidir ve başlıca şunlara dikkat edilmelidir:

  • Hasta işlemden sonra 24 saat araba kullanmamalı, işe başlamamalıdır.
  • Hasta evde istirahat etmeli, ilk gün kendisine bakacak birileri yanında olmalıdır.
  • Sigara ve alkol kullanılmamalıdır. Yiyecek ve içecekte ise herhangi bir sınırlama yoktur.
  • 24 saatten sonra duş ve banyo alınabilir. Parol, Vermidon benzeri ağrı kesiciler kullanılabilir.
  • Yumurta toplama sonrasında tüp bebek destek ilaçlarına 1 gün sonra başlanır. Hastaya uygun ilaçlar hemşireler tarafından anlatılarak hangilerini, ne zaman kullanacağı bilgisi verilir. Anlatılan ilaçlar gebelik testi yaptırılacak güne kadar devam ettirilir. Gebelik testi sonucuna göre kesilmesi ya da devam ettirilmesi hususunda doktor bilgilendirmede bulunur. Gebelik oluşursa ilaç kullanımı 10-12. haftaya kadar sürdürülür.

Yumurta Toplama İşlemi Sonrasında Kanama ve Cinsellik

Yumurta toplama işleminde komplikasyonlar kadar işlem sonrası kanama ve cinsellik de merak edilmektedir. Yumurta toplama işleminden sonra âdet kanamasından daha az yoğunlukta, koyu renkte kanama görülebilir. Eğer kanama artar veya açık kırmızı renge geçerse doktora başvurulmalıdır. Eğer hemen embriyo transferi yapılmayacaksa veya işlem yumurta dondurma kapsamında yapılmış ise hastaların işlemden 7-14 gün sonra adet görmesi gerekir. İlk adet her zamankinden daha yoğun veya sancılı geçebilir.

Yumurta toplama işleminden sonra muhtemelen kasık ağrısı olacaktır. Bu nedenle hastalar cinsel birliktelik yaşamamalıdır. Her hastanın hikayesi farklı olduğundan ne zaman cinsel birliktelik yaşanılabileceği konusunda doktora danışılmalıdır. İşlem, tüp bebek tedavisi dahilinde yapıldıysa sonraki aşama embriyo transferi olacaktır. Bu da cinsel perhiz süresinin uzatılması, gebeliğe kadar devam ettirilmesini gerektirir. Novaart Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi olarak uzman ekibimizle, en modern teknolojiler eşliğinde işlemlerimizi yapıyor, merak ettiğiniz her soruyu cevaplıyoruz.

novaart-logo-disi

NOVAART TÜP BEBEK MERKEZİ olarak, ”yeni bir hayat” sloganıyla yola çıktık. Mesleki hayatlarını infertilite-tüp bebek konusuna adamış olan uzman hekim kadromuzla, sizleri en büyük hayalinize kavuşturmak için, en son teknolojik gelişmeleri kullanarak, size özel tedavi programlarını uygulamak ve mutluluğunuzu paylaşmak istiyoruz.

NovaArt Tüp Bebek © 2021 Tüm Hakları Saklıdır